Over mij

Opgroeiend op een boerderij in Drenthe als dochter van een akkerbouwer & moestuinder en een moeder met een grote siertuin en passie voor bloemen, was er in mijn jeugd veel groen, eten uit de tuin en buiten zijn. Een leven met de seizoenen.

De ‘verloren’ hoekjes van het erf waren mijn favoriet. Daar ervoer ik een soort wildernis en creëerde ik paradijsjes vol verwondering, vaak met een (boom)hut en een pan vol brandnetelsoep en fruit uit de moestuin. Ik was ook graag in het bos, waar ik me sterk verbonden voelde met de natuur. Ik zocht de namen op van bermbloemen en was extra geboeid als bleek dat de plant een geneeskrachtige werking had.

Tijdens mijn studie biologie heb ik geleerd breder en wetenschappelijk te kijken, met aandacht voor het hele systeem van bodem, klimaat, planten en dieren. Alles hangt volledig met elkaar samen. Hoe meer ik wist, hoe groter de verwondering werd. Veel opgedane kennis gebruik ik nog elke dag. In de jaren daarna richtte mijn werk zich op natuureducatie. Mensen laten ervaren hoe prachtig de natuur in elkaar zit, verwondering creëren en kennis over de natuur overdragen. Zo heb ik natuurwandelreizen begeleid, buitenlessen aan kinderen gegeven in het bos en op het wad met veel aandacht voor zelf ervaren en ontdekken, interactieve jeugdtentoonstellingen over natuur-en milieuonderwerpen gemaakt en speelnatuur ontworpen en (mee)aangelegd op schoolpleinen en in de openbare ruimte.

En nu weer terug bij de wildernis aan huis. De verwondering, rust en schoonheid die ik al mijn hele leven ervaar in het groen, gun ik iedereen, het liefst meteen in je achtertuin. Ik wil de bewoners ook laten ervaren hoe plezierig en ontspannen tuinieren kan zijn. En tegelijkertijd wil ik bijdragen aan meer ruimte voor wilde planten en dieren, juist vanuit ieders achtertuin.

Mijn kennis over natuur en ecologische (moes)tuinen en mijn ontwerpvaardigheden verrijk ik regelmatig door cursussen en trainingen te doen, mee te werken bij collega’s en door buiten goed mijn ogen de kost te geven. Ik leef met mijn 3 kinderen en een handvol kippen op 3600 m2 groen paradijs met moestuin tussen Deventer en Zutphen en ik geniet volop van al het mooie dat de tuin ons geeft.