Wat is een mooie wilde tuin?

Mooi & wild – dat kan heel goed samen. Sterker nog, een wilde tuin oogt en voelt natuurlijk en dat vinden we intuïtief vaak prettig en mooi. Dat er in een wilde tuin zoveel dieren komen wonen, is een mooie extra!

Maar wat we mooi vinden is ook, meer dan je wellicht zou willen, cultureel bepaald. Een tuin “hoort” toch wel netjes zijn; geordend, we zijn er de baas en er is een plan.

Een wilde tuin gedijt alleen niet zo goed bij netjes…een hoekje met herfstbladeren biedt talloze insecten en wellicht een egel een schuilplaats voor de winter; in een anders gemaaid stuk gras komen wilde bloemen ook op en het gras kleurt prachtig in de avondzon; bij een volledig bedekte bodem zien de planten zien er gezond en fris uit, ook in een warme zomer.

In een wilde tuin doe je bewust de dingen anders, waarbij de natuur om ons heen de inspiratie- en kennisbron is. Ecologische principes vormen de basis van het ontwerp, aanleg en onderhoud voor jouw mooie wilde tuin.

Met een goed doordacht ontwerp, de juiste keuze voor de beplanting en wat kennis ben je al een eind op weg. En daarna simpelweg kijken, laten ontstaan, net iets langer wachten dan comfortabel of gebruikelijk voelt misschien – en dan eventueel pas handelen.

Je zult merken hoeveel moois er op natuurlijke wijze, er groeit en hoeveel leven er naar je tuin toekomt. En uiteindelijk kost het je ook steeds minder moeite (en onderhoud). Zo houd je meer tijd over om van je tuin te genieten!

Ik nodig je uit om dit avontuur van ‘verwildering’ van je tuin (en een beetje in jezelf) aan te gaan. Het maakt je tuin rijker en mooier en je draagt bij aan meer natuur. En, ik denk dat je een paar wijze lessen over overgave, rust en vertrouwen kunt meenemen als je in een mooie wilde tuin leeft en tuiniert. Best prettig is onze hectische wereld vol controle!

Word je hier blij van en wil jij dit in je tuin of wil je leren over natuurlijk tuinieren? Klik hierboven op werkwijze om te lezen hoe ik je kan helpen en hoe ik te werk ga.

In nature, nothing is perfect and everything is perfect

Alice Walker